loader image
July 17, 2024
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Izrael – Palestinë: Rrokullisja e fatit

Ironia është se kur para 75 viteve oferta ndërkombëtare ishte për dy shtete (Izrael + Palestinë) ishin izraelitët ata që pranonin dhe palestinezët

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Armiqësitë shqiptaro-serbe

Për ta shuar kryengritjen serbe, Sulltan Mahmuti i Dytë, që sundoi në periudhën 1808-1839, për shkaqe logjistike nuk mund të dërgonte kurdë e

Read More
Histori-Arkiv Top

Për një historiografi çfarë i duhet shkollës shqipe

Në dekadën e tretë të shekullit XXI, në Shqipëri, në Kosovë e në viset tjera shqiptare, ku ka shkollë shqipe, mësohet historiografia e

Read More
Opinion Top

Kur do të mbushen me mend shqiptarët?

Liria e Kosovës, përveç me gjakun e 12-13 mijë kosovarëve, është njomë edhe me gjakun e viktimave të Srebrenicës. Sigurisht që Srebrenica është

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Idiotizmat dhe sfidat e Kosovës

Goli i parë për Kosovën u shënua kur vendet e zbrazura nga largimi i serbëve nga institucionet e Kosovës u plotësuan pa ndonjë

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Përse shqiptarët dhe përgjithësisht ballkanasit janë të përçarë?

Lindja e kombit shqiptar, kroat e boshnjak mund të konsiderohet hakmarrje gjermane ndaj kombit serb. Në lindjen e kombit shqiptar (1913), përveç gjermanëve

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Demitizimi i luftës çlirimtare

Kur iu dorëzuan Gjykatës së Hagës Thaçi e Veseli, takova një veteran tek po qante. Veterani në fjalë nuk ka përfituar asgjë nga

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

Në Ohër u tund mali polli miu

Pavarësisht, se vlera e dakordimit me gojë apo me shkrim është e njëllojtë, plani pa një shteg preciz të zbatimit është i gjykuar

Read More
Kosova - 15 vjet shtet Tema e muajit Top

Çka nëse në Kosovë nuk do të ndodhnin demonstratat e vitit 1981?

Demonstratat e vitit 1981 në Kosovë, me sloganin joshës “Kosova Republikë”, e tronditën autonominë e Kosovës. Të vrarët e të plagosurit në demonstratë

Read More
Mendimi akademik shqiptar Tema e muajit Top

Dokumenti antikombëtar i Akademisë së Kosovës

Sintagma “komb kosovar” për herë të parë literaturën shqipe përmendet në poemën e Mitrush Kutelit [1907-1967] të vitit 1941 kushtuar Kosovës. Që nga

Read More
X