loader image
May 20, 2024
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Piktura e shpërfytyruar identitare e Tiranës mbi ne

Që shqiptarët e Maqedonisë së Veriut quhen maqedonas nga vëllezërit dhe motrat e tyre në Shqipëri ndërlidhet me faktin që sistemi arsimor i

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Demagogjia politike me drejtësinë

Politika nga viti 1991 premton drejtësi, por ajo mungon. Çdo parti politike në programin e saj prioritet e ka sistemin juridik, në funksion

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Bashkëpunimi ndërshqiptar zëvendëson “Ballkanin e hapur”

Pse nevojitej “Ballkani i hapur” kur dihet se bashkëpunimi ndërshqiptar nuk është i thelluar në nivelet e duhura? Si funksionon turizmi në mbarë

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Euforia albiniste

Pse shqiptarët e Maqedonisë së Veriut e duan Albin Kurtin? Cilët janë liderët shqiptarë që gjatë historisë së “demokracisë” kanë pasur mbështetje euforike

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Politika “defensive” e shqiptarëve në Ballkan

Pse shqiptarët jashtë Shqipërisë janë futur në “defensivë”? Pse politika në Kosovë dhe në Maqedoninë e Veriut detyrohet të bëjë lëshime dhe të

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Shqiptarët me status midis pakicës dhe kombit shtetformues

Shqiptarët asnjëherë, në aspektin normativo-juridik, nuk ka qenë të emërtuar si pakicë. Dokumentet themeltare të shtetit bashkëkohor të Maqedonisë së Veriut, aktet më

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

Pushteti i decentralizuar s’e federalizoi Maqedoninë e Veriut

Maqedonia e Veriut, pas vitit 2001, ka pushtet të decentralizuar lokal, i cili ka kompetenca të konsiderueshme, por jo edhe mbështetje të mjaftueshme

Read More
Kosova - 15 vjet shtet Tema e muajit Top

Nga polemika me profesorin deri te kumti për Kosovën e pavarur

Kosova, duke qenë pjesë e kufirit identitar, pra shumë afër dhe njëherësh edhe larg, ka qenë pjesë e pandashme e rrugëtimit tim jetësor

Read More
Mendimi akademik shqiptar Tema e muajit Top

“Intelektualët” e heshtur

Jo më shumë se 30 veta shfaqen në media, edhe pse ka edhe prej atyre që dalin vetëm kur i “paguan” partia, me

Read More
Opinion Top

Pishmanllëku akademik i ASHAK-ut për Ali Ahmetin

Akademia ka fshirë me “gomë digjitale” akuzat ndaj Ahmetit si ndarës i Kosovës, madje pa dhënë shpjegime se pse ka ndodhur ky përgënjeshtrim.

Read More
X