loader image
May 20, 2024
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

Mbijetesa në gadishullin e egër

“Perëndimi i Egër” filloi në shekullin e 17-të dhe përfundoi rreth vitit 1912, kur territoret e fundit perëndimore u pranuan në SHBA si

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Identiteti dhe (pu)shteti: Paradokset shqiptare në Maqedoninë e Veriut

Shqiptarët etnikë të Maqedonisë së Veriut, por edhe të Kosovës, do të vazhdojnë të kenë paqartësi në definimin e raportit të tyre me

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Si të fitohet lufta kundër korrupsionit?

Për të fituar luftën një shtet kundër korrupsionit, duhet ta bëjë këtë aktivitet jolegal jofitimprurës. Për ta arritur këtë situatë, kur një funksionar

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Kur Ballkani deshi të bëhet Europë pa Europën

Me largimin e Shqipërisë kjo nismë e humbi karakterin rajonal. Pjesë e saj tash mbetën vetëm Serbia dhe Maqedonia e Veriut, gjë që

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Kosova: Kompromisi midis dëshirës dhe mundësisë

Tensionet në veri të Kosovës, të cilat shfaqen ciklikisht e u përkeqësuan muajt e fundit, rrezikojnë ta paraqesin Kosovën si shkaktare e jo

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Përkëdhelja e Serbisë si normalitet i pritur në botën realiste

Forcimi i Rusisë, i bazuar kryesisht në eksportin e gazit natyror dhe naftës, e ndezi alarmin në Europë dhe SHBA. Roli i saj

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Funksionimi në krizë të përhershme

Përplasja e fuqive të mëdha në rajon do të jetë e pranishme, sidomos për shkak të shkëputjes së Serbisë nga përqafimi me Rusinë.

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

“Zajednica” shqiptare në Maqedoninë e Veriut dhe alarmi i rrejshëm në Kosovë

Kundërshtimi i ujdive të Brukselit dhe Ohrit më shumë ishte një luftë midis Kurtit në pushtet dhe Kurtit të opozitës, sesa një përplasje

Read More
Kosova - 15 vjet shtet Tema e muajit Top

15 vite pavarësi: Kosova në procesin e rëndë të shtetndërtimit

Përpjekja e Kosovës për shtet është e hershme, aq sa edhe tentimi i Serbisë që të mbajë atë si pjesë e territorit të

Read More
Mendimi akademik shqiptar Tema e muajit Top

Fuqia e intelektualit shqiptar është e stërmadhuar

Sot gjërat kanë ndryshuar. Fama për ndikimin e intelektualëve në proceset shoqërore është e stërmadhuar. Debatet televizive janë shndërruar në zbavitje dhe lojë

Read More
X