loader image
June 13, 2024
Familja mbi të gjitha Tema e muajit Top

Rezoluta që diskriminonte familjen shqiptare

Në tetor të vitit 1987, Kuvendi i RS të Maqedonisë, e miratoi “Rezolutën për politikën popullative në RS të Maqedonisë”, e cila parashihte

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Ndërhyrja brutale në procesin edukativ-arsimor me mësim në gjuhën shqipe në RS të Maqedonisë gjatë vitit 1981

Dhoma Shoqërore-Politike e Kuvendit të RSM-së, në mbledhjen e mbajtur më 27 maj 1981, i miratoi konkluzionet kushtuar procesit edukativo-arsimor në gjuhën shqipe,

Read More
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Shqipëria – Strehimorja e hebrenjve të shteteve europiane gjatë Luftës së Dytë Botërore

Gjatë viteve 1942-1943, numri i hebrenjve që u vendosën nëpër qytetet shqiptare do të dhjetëfishohet, për çka organet qeveritare shqiptare ndërmorën masa shtesë

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Masakrat dhe mizoritë serbe-malazeze ndaj shqiptarëve 1912-1941 sipas burimeve shqiptare

Vrasjet masive të popullsisë civile dhe djegiet e vendbanimeve të tëra ishin të shumta. Sali Hoxhë Vuçitërna i shkruante Luigj Gurakuqit për përfundimin

Read More
Histori-Arkiv Top

Roli i Mbretit Zogu I në mosratifikimin e Konventës nga ana e Turqisë

Më 16 nëntor 1938, Komisioni i posaçëm i zgjedhur nga Mbledhja e Përgjithshme e Parlamentit Shqiptar, mbajti mbledhje të jashtëzakonshme, në të cilën

Read More
Edhe pas komunizmit, komunizmi Histori-Arkiv Tema e muajit Top

Rekrutimi i një pjesë të inteligjencës shqiptare në rrjetin informativ të UDB-së pas rezolutës së Informbyrosë

Dokumentet e zbuluara kohëve të fundit bëjnë me dije se UDB-ja jugosllave, duke filluar nga pjesa e dytë e vitit 1948 e deri

Read More
Histori-Arkiv Top

Projekti i Mustafa Merlika Krujës dërguar Institutit Mbretëror të Studimeve Shqiptare

Mustafa Merlika Kruja, i brengosur thellë për fatin e shqiptarëve në përgjithësi, e të Shqipërisë në veçanti, më 3 shtator 1943, hartoi një

Read More
Histori-Arkiv Top

Traktati për miqësi dhe ndihmë reciproke midis RFP të Jugosllavisë dhe RP të Shqipërisë

Në telegramin e tij përshëndetës dërguar J. B. Titos, Enver Hoxha thekson: “Ky traktat për miqësi dhe ndihmë reciproke paraqet një kontribut të

Read More
Histori-Arkiv Top

Situata politike dhe e sigurisë në Kosovë pas demonstratave të vitit 1981

Analiza prej 43 faqeve, me titull “Veprimtaria e forcave armiqësore dhe kundërrevolucionare në Kosovë”, e cila u hartua më 29 prill 1981 nga

Read More
Histori-Arkiv Top

Millan Pançevski dhe fjalimi i tij kundër Kosovës

Millan Pançevski, së bashku me Jakov Llazarevskin, Llazar Kolishevskin, Llazar Mojsovin, Savo Klimovskin, Svetomir Shkariqin e disa të tjerë, përbënte krahun më radikal,

Read More
X