loader image
May 21, 2024
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

Mbi policentrizmin e çështjes shqiptare

Në kujtim të prof. Fehmi Aganit, për 25-vjetorin e rënies Shkruan: Enis SULSTAROVA, Tiranë   Kombi, demokracia dhe vetëvendosja Hartuesit e veprës së

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

“Të drejtat tona”: Politika e identitetit kombëtar

Ka ca kohë që, sa herë recitoj me vete Himnin e Flamurit, mendoj veçanërisht për vargun “të drejtat tona ne s’i ndajmë”. Brenda

Read More
Familja mbi të gjitha Tema e muajit Top

Pas-familja

Me industrializimin dhe urbanizimin e jetës shoqërore, familja e gjerë nisi t’i humbasë funksionet e saj që nuk i përgjigjeshin nevojave të punës.

Read More
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Një atdhe, dy popuj, një shtet

Çifutët që jetojnë në shoqëri liberal-demokratike nuk dëshirojnë të zhvendosen në Izrael dhe rreth një milion qytetarë izraelitë jetojnë jashtë shtetit, kryesisht në

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Kompleksi i Kosovës

Sikurse komplekset biologjike nuk janë të lindura, por krijohen gjatë fazës së rritjes së individit, edhe kur flasim për vetëdije e pavetëdije kolektive

Read More
Recension Top

Perandoria dhe kultura: Lexime kontrapunktale

Dënimi i imperializmit në metropolet europiane nisi atëherë kur kryengritjet e të kolonizuarve u bënë aq serioze, saqë nuk mund të shpërfilleshin dhe

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Turp dhe mjerim

Sado që është në kulmin e pushtetit, Rama e di mirë që ai është e shkuara, ndërsa Albin Kurti e ardhmja e politikës

Read More
Recension Top

Jeta politike e trupave të vdekur

Shënime për librin Nga një varrim për çdo regjim: Përdorimi i trupit të vdekur në Shqipëri të Klejd Këlliçit (Tiranë: Berk, 2023) Shkruan:

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

Ohri tektonik

Në bisedimet e Ohrit, Kurti ia doli që të zhvlerësojë Zajednicën në një trajtë “vetëmenaxhimi” të serbëve të Kosovës, që do të dalë

Read More
Kosova - 15 vjet shtet Tema e muajit Top

Gogoli

Kjo është një situatë e përsëritur në historinë e shqiptarëve, që e ka përshkruar mjaft mirë Sali Nivica, një gazetar i talentuar dhe

Read More
X