loader image
June 13, 2024
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

Llogarit fuqinë, ndiq interesat, gjako për një botë të drejtë

Për ironi, parimi themelor në rendin botëror të OKB-së shfaqet si ekuivalenti i njërit prej parimeve themelore të një shoqërie imagjinare në fabulën

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Koha për të diskutuar bashkimin kombëtar

Para komunizmit, forma e shtetit shqiptar, e sanksionuar në kushtetutë (neni 1/ 1928), ishte “mbretëri demokratike parlamentare dhe trashëgueshme”, ndërsa mbreti u projektua,

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Një shoqëri në ikje është një shoqëri në rënie

Kur morën pushtetin, komunistët i luftuan dy kategori njerëzish: të pasurit dhe të arsimuarit. Të pasurit ishin armiqtë natyralë. Ata ishin kundër komunizmit

Read More
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Origjina e dhunës në Lindjen e Mesme

Pavarësisht propagandës dhe presionit që bëhet, njerëzit duhet të kenë kurajë ta pranojnë që Hamasi nuk është thjesht një organizatë terroriste, pavarësisht se

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Krijimi i identiteteve kombëtare në Ballkan dhe interesat e gjeostrategjike të fuqive europiane

Thisse e përkrah idenë që kombet, në formën që i njohim, janë krijuar në shekullin e 19-të e në vazhdim. Ajo thotë se,

Read More
Histori-Arkiv Top

Zhdukja e pronës private në Shqipëri, 1943-1961

Formacioni i parë partizan, serioz (brigadë), u formua me mbështetjen logjistike të misioneve britanike në Shqipëri (15 gusht 1943). Më 9 shtator 1943,

Read More
Edhe pas komunizmit, komunizmi Histori-Arkiv Tema e muajit Top

Komunizmi, ideologjia shkencore e krimit

Partia komuniste Shqipëri u krijua në mungesë të konfliktit klasor. Qëllimi krijimit të saj u bë për të ndihmuar Bashkimin Sovjetik të saposulmuar

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Arratisja nga realiteti, rendja pas një nisme të re

Kryeministri shqiptar, në vend që të gjejë zgjidhje për situatën në të cilën gjendet vendi, ai vazhdon të sillet si politikan ndërkombëtar, i

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Roli i munguar i Shqipërisë në mbështetje të Kosovës

Shqipëria nuk e ndihmon dot Kosovën duke bashkëpunuar ngushtë me Serbinë, por duke bashkëpunuar me Kosovën. Shqipëria, nëse do të vepronte në përputhje

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Demokracia shqiptare në agoni

Publiku shqiptar nuk është më ai i 30 viteve më parë, por ka ndryshuar. Ai nuk shikon më si shpresë për të ardhmen

Read More
X