loader image
May 20, 2024
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

Konstantat shqiptare përballë “brishtësive” gjeopolitike

Dihet tashmë se aleanca e shqiptarëve me SHBA-të është historike, ndërkohë që aleanca me Bashkimin Europian si hapësirë vlerash gjithashtu mbetet jetike dhe

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Trajektorja e vetëperceptimit politik dhe kulturor

Tashmë ngadalë po kuptohet gjithandej se shqiptarët e Maqedonisë së Veriut kanë një trajektore autentike historike dhe politike, që i bën të jenë

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Shfytyrimet në arsim, paradigma e një shndërrimi cilësor

Reformat në sistemin arsimor nuk mund të jenë kopje modelesh “avangarde” të protagonistëve të politikës, por një transponim autentik që vjen nga një

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Korrupsioni dhe modelet fatale të zhbërjes shoqërore

Ne duhet ta pranojmë se në gjithë këtë situatë kemi edhe një ndryshim kodi në perceptimin e modelit shoqëror, ndërkohë që “suksesi” ndërlidhet

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Imperativi i përhershmërisë europiane

Pikërisht, në gjithë këtë situatë, rikthimi i rajonit në vizionin e Procesit të Berlinit mbetet jetik për të ardhmen e popujve të gadishullit

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Sinergji kreative në vend të “kacagjelimeve” boshe

Kjo filozofi politike e konstantave dhe e ngadalësisë kërkon këmbëngulësi argumentesh, të cilat klasa politike në Kosovë i posedon pafundësisht. Janë argumente të

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Mes ftohtësisë së gjeostrategjive dhe vlerave të lirisë

Sigurisht, në gjithë këtë situatë të mjegulluar, në gjithë këtë situatë intrigash tipike për politikën e elitave serbe të paçliruar nga mendësia e

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Beteja europiane për gjuhën shqipe

Në esencë, gjithë beteja politike e shqiptarëve të Maqedonisë është betejë për gjuhën shqipe, e cila me Marrëveshjen e Ohrit definohet në kushtetutë

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

Guida e rrugëtimit europian të Kosovës

Në gjithë këtë situatë një gjë mbetet e sigurt – se ky dokument europian, pavarësisht se nuk është nënshkruar, do të mbetet guidë

Read More
Kosova - 15 vjet shtet Tema e muajit Top

Konvergjenca politike e përpjekjes shtetndërtuese

Pavarësisht nga rënie-ngritjet e deritashme të politikës së Kosovës, të betejave të brendshme politike për pushtet, në një situatë të këtillë, në një

Read More
X