loader image
May 21, 2024
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Shqiptarët në Maqedoninë e Veriut janë dheas

Për ta kuptuar se si ishin të trajtuar shqiptarët nga Maqedonia postsocialiste dhe elitat politike të saj e për të shpluhurosur kujtesën e

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Normalizimi i abnormales dhe abnormalizimi i normales

Prania e oligarkëve, madje-madje shfaqja e tyre nëpër tubime politike, prania e tyre nëpër vende të kultit, faltore, pranimi i tyre në shoqëri

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Lidership miop apo…

Historia e marrëdhënieve ndërkombëtare na mëson se lidershipet janë elitat që mbartin në vetvete nevojat, dëshirat, e po ashtu edhe aspiratat. Shtrohet pyetja

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Momenti i fundit i kthesës së duhur

Nëse veprohet me kryeneçësi dhe kokëfortësi, hapat e tjerë do të jenë edhe më të vrazhdë. Mëtohet të shkohet ndoshta edhe në rikthimin

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Ballkanizimi nuk mund të na shitet si europianizim

Synimi për europianizim të rajonit po vazhdon të pluskojë edhe më tej, duke hasur në sfida të ndryshme. Kriteret e Kopenhagës, që po

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Sfidat dhe peripecitë përballë zhvillimeve të reja

Kur vjen çështja tek elementi shqiptar, ka të ngjarë që sentimenti antishqiptar të jetë edhe më tej tejet i madh në këtë vend.

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

Europianizimi, ose për të gjithë ose për askënd

Procesi i mëvetësisë së Kosovës, si dhe zhvillimet politike-shoqërore në arealin shqiptar, ka të ngjarë që te secili prej nesh të kishte krijuar

Read More
Kosova - 15 vjet shtet Tema e muajit Top

Kosova përballë planit franko-gjerman në përvjetorin e 15 të mëvetësisë së saj

Idetë rrojnë nëpërmjet ndryshimit, ndërsa vdesin nëpërmjet plogështisë në përballimin e sfidave dhe vështirësive. Andaj, një ndryshim sa më parë i gjendjes dhe

Read More
Mendimi akademik shqiptar Tema e muajit Top

Detyrat e intelektualit dhe akademikut

Mendimi më i vyer mbi intelektualin dhe akademikun, që duhet të vlejë për çdo kohë, është ai i profesorit palestinezo-amerikan të letërsisë në

Read More
Barrikadimi i Shtetësisë Tema e muajit Top

Negociata pafund apo fund me përplasje të dhimbshme

Duke iu shmangur patetizmit dhe ngarkesave pseudopatriotike, ngase situata është mjaft e nderë në Kosovë, gjegjësisht në veriun e saj, të dominuar kryesisht

Read More
X