loader image
May 20, 2024
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

BE-ja dhe SHBA-ja po i lënë shqiptarët në baltë

Rendi i deritanishëm global u krijua pas vitit 1944-45 në Breten Uoods, SHBA. Por, siç shihet, nuk do të jetë në gjendje të

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Mungesa e ideve kombëtare në kohën e forcimit të ndjenjave për shtetësinë

Shqiptarët në Kosovë, por jo të gjithë, ideal e kanë që ta formojnë kombin kosovarë. Ata në Luginë të Preshevës të bashkohen me

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Distanca e perceptuar ideologjike që po i ndan shqiptarët

Historikisht, shqiptarët e Maqedonisë së Veriut, që nga Kryengritja e Dervish Carës (1844), gjatë luftërave ballkanike, pas 1918-ës, dhe pas Luftës së Dytë

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Kur arsimi drejtohet nga nipat dhe miqtë e shefave të partisë

Përderisa nipat, mbesat e kryetarëve të partive politike, miqtë dhe kolegët e tyre do ta drejtojnë arsimin dhe “do të edukojnë” masën, gjendja

Read More
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Mizoritë bashkëkohore në Gaza

Formimi i shtetit palestinez është domosdoshmëri për paqe në mes dy popujve. Forcat ekstreme izraelite këtë gjë nuk e dëshirojnë. Duke shfrytëzuar sulmet

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Shndërrimi i mitit serb në urrejtje dhe shfarosje ndaj fqinjëve

Realiteti tregon se shteti serb, në thelb, është gjakpirës dhe se populli serb bashkë me kishën nuk janë në gjendje të dalin nga

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Si u bënë “patriotë” dhe të pasur hajdutët e parave publike?

Vjedhja nuk po bëhet vetëm nga paratë e taksapaguesve të Maqedonisë së Veriut, por edhe prej atyre të shteteve të huaja që vijnë

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Një kthesë ironike në kurriz të shqiptarëve dhe krijimi i aleancës serbo-maqedonase

Qeveria kosovare duhet të mënjanojë një konferencë ndërkombëtare të Fuqive të Mëdha për pjesën veriore ose një Dejton të dytë. Një konferencë e

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Politika e Perëndimit: Një Ballkan me një Serbi të fortë

Nën drejtimin e dinastisë së Nemanjëve, perandoria serbe arriti shtrirjen e saj më të madhe duke u zgjeruar mbi kurrizin e popujve të

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Bllokada e qëllimshme ndërshqiptare

Nuk besohet se shqiptarët do të kenë një konsensus për kërkesat e tyre gjatë ndryshimeve kushtetuese. Nëse 20-përqindëshi do të qëndrojë me vite,

Read More
X