loader image
May 23, 2024
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

Në një vijë me “të madhin”, në kohën e duhur!

Me rëndësi për popujt e vegjël është që të përputhen me interesat e shteteve të mëdha dhe mund të thuhet se shqiptarët kanë

Read More
Ese Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Mihrabi me Sahat

“Hyra në një nga mihrabët e Himjarit, dhe fryu në fytyrën time aroma e miskut.” Ebu Amr ibn al-Ala Elton HATIBI, Tiranë  Një

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Recension mbi librin ‘Identiteti kombëtar’ – Anthony D. Smith

Njeriu është shumësi identitetesh, qoftë fetare, kombëtare, gjinore, etj. Përgjatë jetës jemi në kërkim të vërtetësisë së identiteteve që i përvetësojmë. Identiteti kombëtar,

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Identiteti kombëtar në sfidat e kohës

Fuqitë e Mëdha europiane, që kishin zbatuar idenë e kombësisë për formimin e shteteve ballkanike, e lanë mënjanë atë parim kur ishte fjala

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Shtigjet e dashurisë ndaj kombit

Në kohën e komunizmit kishim më shumë pengesa komunikimi brendakombëtar, por për disa çështje kishte një lloj uniteti në të gjitha trojet tona

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Maqedonia në dioptrinë e kolonisë shqiptare në Bullgari

Shumica dërrmuese e shqiptarëve në Bullgari kishin ardhur nga viset e Maqedonisë (Reka, Krusheva etj.) dhe nga zonat e Shqipërisë së sotme Juglindore

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Tëhuazimi i shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut

Kriza e Maqedonisë doli në sipërfaqe me Kryengritjen e Ilindenit, e cila u zhvillua në gusht të vitit 1903. Nga kjo rezultoi Republika

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Maqedonasit dhe shqiptarët, dje, sot dhe nesër

Shumë ngjashmëri për fatin historik do të duhej të ishin krahë të njëri-tjetrit, por të dy popujt jetojnë në botën e tyre pa

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Supremacia false e një etnie

Nga 1945-ta shqiptarët në kufijtë e Maqedonisë jugosllave kanë jetuar në kushte koloniale, kanë jetuar si popull i shtypur skajshmërisht. Përderisa në njësinë

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

(Pa)mundësia e shqiptarëve për t’u identifikuar me Maqedoninë

Fillimisht si pjesë e Mbretërisë së Jugosllavisë, shqiptarët në këto territore konsideroheshin nga pushteti serb/jugosllav si mish i huaj, i cili duhej të

Read More
X