loader image
June 13, 2024
Shqiptarët dhe demokracia Tema e muajit Top

Demokracinë nuk na e sollën të huajt. Atë e gjetën në mesin tonë.

Pavarësia e Shqipërisë në vitin 1912 shënoi një pikë kthese në historinë e shqiptarëve dhe zhvillimin e mëtejshëm të institucioneve demokratike. Qeveria e

Read More
Shqiptarët dhe aleatët Tema e muajit Top

Shqiptarët përkrah me aleatët dhe përballë me vetveten

Ndërvarësia ekonomike dhe ushtarake ka bërë që shtetet të jenë më të lidhura se kurrë nga sistemet e aleancave. Kjo ndërvarësi shpesh shihet

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Natyrshmëria e identitetit shumështresor përballë totalitarizmit identitar

Të gjendur të ndarë në shtete të ndryshme, pra në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni të Veriut, Mal të Zi dhe në diasporë, shqiptarët përballen

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Maqedonia: Ç’ka qenë, ç’është dhe ç’do të bëhet?

Në kontekstin gjeopolitik të Ballkanit, Maqedonia si rajon i gjerë ka qenë gjithmonë një fokus i vëmendjes për shkak të pozicionit të saj

Read More
Familja mbi të gjitha Tema e muajit Top Uncategorized

Familja si hapësirë e lirisë

Familja është një laborator i mrekullueshëm social, ku njerëzit mësojnë se si të komunikojnë, të ndajnë, të bashkëpunojnë dhe të zgjidhin konflikte. Këto

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Që dritë e diturisë përpara të na shpjerë… duhet mbajtur ndezur!

Pothuajse gjithnjë analiza ia fillon me klishenë se shkaqet e këtyre rezultateve të dobëta janë të shumta dhe komplekse. Në fakt, shkaqet nuk

Read More
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Utopia politike përballë realitetit historik

“Një rrëqethje ia tejshkoi krejt trupin kur i kaloi nëpër mend fakti se muri më i madh dhe më i njohur në histori,

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Mitet serbe për Kosovën dhe përkundja e tyre në rrëfimin publik shqiptar

Kisha serbe ka qenë një strehë e ngrohtë e gatitjes së paranojës revanshiste serbe ndaj fqinjëve që në shek. XIX dhe vazhdon të

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Oligarkia dhe tirania e pakicave ndër shqiptarë

Lufta kundër korrupsionit është një retorikë e përditshme politike në shqiptarosferën tonë. Në dukje dhe me deklarata, qeveritë e njëpasnjëshme premtojnë masa të

Read More
Edhe pas komunizmit, komunizmi Histori-Arkiv Tema e muajit Top

Shqiptarët mes dekomunistizimit dhe rikomunistizimit

Komunizmi më së pari ishte një ideologji dhe më së paku një njeri. Nëse madhëron çdo mendim, vendim dhe prodhim historik e kulturor

Read More
X