loader image
May 21, 2024
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Ta vlerësosh “tjetrin” pa e mohuar vetveten

Shqiptarët i bashkon kultura, gjuha, historia, kujtimet, traditat, identiteti i përbashkët kombëtar. Megjithatë, identiteti kolektiv nuk është statik. Sipas Amin Maalouf-it, nuk ka

Read More
Familja mbi të gjitha Tema e muajit Top

Shpella e qytetërimit modern

Familja është vatra ku e ndiejmë thellësisht kuptimin e jetës. Ajo na e përforcon ndjenjën për njerëzit e gjakut tonë dhe për të

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit

Shkollë rutine apo shkollë jete dhe pune

Sot mendohet se një sistem arsimor mund të reformohet vetëm nëpërmjet miratimit të ligjeve. Huazohen modele të gatshme arsimore që nuk funksionojnë në çdo

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Shumëfishuesi i urrejtjes

Libri i Gjorgjeviqit u botua në gjuhën shqipe në vitin 1928 dhe u përkthye nga Mustafa Merlika Kruja (1887–1958), firmëtar i Deklaratës së

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Armiku i padukshëm i shteteve

Që ta kuptojmë sa është i shprehur korrupsioni në një vend, duhet ta shohim sa janë transparente institucionet. Ku mungon transparenca, aty shpërthen

Read More
Edhe pas komunizmit, komunizmi Histori-Arkiv Tema e muajit Top

Murtaja planetare dhe vagabondët e historisë

Çlirimi nga komunizmi nënkupton ndalimin e simboleve të sistemit shtetëror komunist, i cili e përjashtoi pluralitetin e mendimeve, ideve, vizioneve dhe i dënoi

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Mbyllja e “Ballkanit të Hapur”

Kryeministrja serbe tha se ishte projekt origjinal serb, kurse Serbia e kishte dobinë më të madhe ekonomike. Kryeministri shqiptar, gjithashtu, u paraqit si

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Shtete të vogla dhe diplomaci të mëdha

Është pozitive që shqiptarët janë renditur përkrah Perëndimit dhe NATO-s. Është pozitive se kanë mbështetës. Por nuk duhet ta harrojmë se shqiptarët disa

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Simbole elitash kulturore: Mbizotëruesi dhe i padëshiruari

Në romanin satirik “Sërish ai”, të shkrimtarit gjerman Timur Vermes, Hitleri bie në gjumë në prillin e 1945. Kur zgjohet në verën e

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Shqiptarët dhe ndryshimet kushtetuese

Kërkesa për heqjen e formulimit “gjuhë që e flasin së paku 20 për qind e qytetarëve” nuk është antieuropiane. BE-ja bazohet në respektimin

Read More
X