loader image
May 21, 2024
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Sfidat në sektorin e arsimit si tregues i mungesës së politikave afatgjata

Nëse përgjatë dekadave të fundit do të ishte ndjekur një politikë afatgjatë dhe një plan veprimi konkret dhe i matshëm mbi politikat në

Read More
Brejtësi i korrupsionit Tema e muajit Top

Kronizmi si mendësi qeverisëse: “Sa më shumë, sa më shpejt”

Duhet theksuar se kronizmi bën dallim nga korrupsioni ose nepotizmi, pavarësisht se këto të fundit janë dy instrumentet më të zakonshëm të mënyrës

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Funksioni i nismave rajonale në fshehjen e krizës së brendshme politike në Shqipëri

Teksa “Ballkani i Hapur” ishte një projekt ekonomik në nivel rajonal, Procesi i Berlinit përfshin gjithashtu institucionet e BE-së, institucionet ekonomike ndërkombëtare, si

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Tema e muajit Top

Promovimi i Shqipërisë si faktor stabiliteti në rajon dhe shpikja e “krizës së Kosovës”

Linja e politikës së jashtme, që është duke ndjekur shteti shqiptar në rajon, është e skicuar nga ajo që ish ambasadori dhe eksperti

Read More
Serbia e përkëdhelur, Kosova e ndëshkuar Tema e muajit Top

Heronjtë e së shkuarës dhe negociatorët e së tashmes

Nëse në rastin e Perandorisë Osmane përkatësia kombëtare ishte dytësore përkundrejt identitetit fetar, edhe në rastin e shtetit ish-jugosllav botëkuptimi internacionalist i regjimit

Read More
Pranvera e vonuar shqiptare Tema e muajit Top

Teoria e Luftës së Drejtë dhe rehabilitimi i rolit të agresorit

Pas fundit të luftës së ftohtë, për justifikimin e Luftës së Drejtë janë përdorur më së shumti motivet humanitare. Rasti i ndërhyrjes së

Read More
Asociacionet e Asociacionit Tema e muajit Top

Zbatimi i Asociacionit për Kosovën nuk është e keqja më e vogël

Meqenëse për lidershipin serb, Asociacioni është kushti kryesor për zbatimin e marrëveshjeve të tjera, pavarësisht se në propozimin franko-gjerman nuk është saktësuar konkretisht

Read More
Recension Top

Feja dhe identiteti politik në Kosovë: prapavijat ideologjike të një qasjeje antropologjike

Dujizings, Ger: 2001. Religion and the Politics of Identity in Kosovo, Columbia University Press, New York Shkruan: Lulzim HOXHA, Tiranë Libri i antropologut

Read More
Mendimi akademik shqiptar Tema e muajit Top

Arratisja e shkabave dhe sfidat e kërkimit shkencor në Shqipëri

Në mungesë të një diskutimi mbi ekspertizën dhe fenomenin që po synohet të parandalohet, bëhet shumë e thjesht që zhargoni “ad hominem” të

Read More
Barrikadimi i Shtetësisë Tema e muajit Top

Prirjet ballkanizuese në qëndrimet e BE-së mbi dialogun Kosovë-Serbi

Përpara organizimit të Samitit në Tiranë me datë 6 dhjetor, u mendua se BE-ja e kishte kthyer Ballkanin Perëndimor në qendër të projekteve

Read More
X