loader image
February 22, 2024
PISA si demaskim Tema e muajit Top

E Dija

Çdo njeri vjen i mësuar (me nji dhunti) në këtë jetë, por ajo që ndodh është se mund t’i harrojë ato që tashmë

Read More
Israilitë dhe filistinë Tema e muajit Top

Habil

Hebrenjtë kanë jetu për shekuj me radhë midis muslimanëve në shumë prej vendeve islame, duke nisë qysh në Medinën profetike e deri në

Read More
Ese Top

Nji besëtytni

“Pa shkollë je nji hiç”, “pa shkollë nuk të hapen dyert”, “pa shkollë nuk han bukë”, “pa shkollë nuk gjen nuse” e kështu

Read More
Ese Top

Sëmbim

Kanga e fyellit Dëgjoje këtë fyell teksa rënkon, historinë e ndarjes po shpjegon. Qysh kur prej kallamishtes jam nda, me zanin tim t’përmallshëm

Read More
Ese Top

Më premto!

Propaganda është opiumi ma i fortë na qarkullim… Me gjuhën e teknologjisë, parajsën na e njeh “softi”, ndaj dhe priremi natyrshëm drejt premtimeve

Read More
Ese Top

Gjana të vogla të mëdha

Nëse me qenë normal nënkupton me heqë dorë prej asaj që je për me u ba dikush tjetër (sipas modelit të radhës), atëherë

Read More
Ese Top

Midis mbinjeriut dhe nënnjeriut

Pikturat e Bacon-it mund të shihen edhe si rania e mbinjeriut të Nietzsche-s, si provat e pashmangshme të kësaj ranieje, madje prova që

Read More
Ese Top

Në fillim është (vetë)mohimi

“Asnji njeri nuk mundet me thanë se çfarë ai është. Por, nganjiherë, mundet me thanë se çfarë nuk është.” (Camus) “E kemi ma

Read More
Ese Top

E pastër apo e pasur?

“Nji prej shenjave të Tij është krijimi i qiejve dhe i Tokës, por edhe larmia e gjuhëve dhe e ngjyrave tuaja. Këtu ka

Read More
Ese

Do çaste me Eugenio Montale-n

“[…] Mos prit prej nesh formulën që botë ty të shpalosin, po veç ndonjë rrokje të shtrembët e dushk të thatë. Vetëm këtë

Read More
X