loader image
June 13, 2024
Shqiptarët dhe demokracia Tema e muajit Top

Demokracia apo korrupsioni, nga t´ia nisim?

Nuk mundesh të kesh demokraci në shoqëri e as shtet me institucione demokratike, nëse në radhë të parë nuk ke parti me demokraci

Read More
Shqipëritë dhe shqiptarët Tema e muajit Top

Një apo shumë?

Po, ekzistojnë “shqipëritë”. Kanë ekzistuar gjithnjë, si fenomen paramodern, paralel me “gjermanitë”, “francat”, “serbitë”, “turqitë”, “rusitë” etj. Habia e perëndimorit është se si

Read More
Maqedonia në dioptrinë shqiptare Tema e muajit Top

Çështja maqedone mes Rusisë dhe NATO-s

Në vitin 2008 Gruevski u bë kryeministër me ndihmën e Ali Ahmetit dhe vazhduan bashkë deri në 2016. Sipas shumë studimeve të publikuara

Read More
Familja mbi të gjitha Tema e muajit Top

Themel i solidaritetit njerëzor

Kultura masive që e adhuron rininë e shkujdesur dhe që imponon rinorizimin e masave nuk shfaqet për herë të parë në modernitet. Fashizmi

Read More
PISA si demaskim Tema e muajit Top

Analfabetë por ekselentë

Testin PISA e morëm si një flakaresh syve. Por, ekziston edhe një “test” që i paraprin PISA-s, ai i vëmendjes sonë. Mos vallë

Read More
Tema e muajit Top

Parakusht për të menduar zgjidhjet

Zgjidhja “one state”, ku të dyja palët do të bashkëjetonin, do të ishte zgjidhja më e qytetëruar. Por, kjo zgjidhje duket gjithnjë e

Read More
Serbizmi si ideologji antishqiptare Tema e muajit Top

Shqiptarë e serbë: Traditë e strategji

Brenda Perandorisë Osmane shqiptarët dhe serbët vazhduan traditën e tyre më të vjetër, individë ambiciozë shfrytëzonin asetet që ofron mjerimi i përgjithshëm për

Read More
Opinion Top

Sovraniteti i Kosovës, themel i Ballkanit demokratik

Kur dështon arsyeja universale, përfundimisht i hapet rruga arsyes instrumentale dhe përfundojmë në një terren ku nuk ka më të mirë e të

Read More
Closed Balkan - Open Berlin Tema e muajit Top

Një “teori” e rrezikshme

Modeli demokratik e demokratizues i qeverisë kosovare ka mbështetës të fortë. Në senatin e në kongresin e SHBA-së i kemi dëgjuar përfaqësuesit e

Read More
Ndërmjet sovranitetit dhe aleatëve Top

Plani franko-gjerman dhe dështimi Borrell-Llajçak

Nëse për Serbinë marrëveshja Bruksel-Ohër nuk ekziston, atëherë ajo marrëveshje paska vdekur qysh në ditën kur lindi. Por, kush mban përgjegjësi për vdekjen

Read More
X